Demonstranter som flyr från polis under en protest i Nairobi på fredagen.
Demonstranter som flyr från polis under en protest i Nairobi på fredagen. - Foto: Andrew Kasuku/AP/TT

Två döda i våldsamma protester i Kenya

Kenyaner – till stor del ungdomar – har i snart en veckas tid protesterat mot skenande levnadskostnader. Två personer har mist livet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

En 21-årig man dog i huvudstaden Nairobi sedan han träffats av en tårgasbehållare under de ungdomsledda protesterna. Ytterligare ett dödsfall utreds där en 29-årig man misstänks ha skjutits av en polis.

— Det är tragiskt att en ung person kan mista livet bara för att han agiterar mot de höga levnadskostnaderna, säger Ernest Cornel, talesperson för en lokal människorättsorganisation.

De våldsamma protesterna började i tisdags i huvudstaden och spreds i landet med en uppmaning om en nationell strejk den 25 juni. Flera organisationer har uppgett att åtminstone 200 människor skadades i Nairobi under torsdagens protester.

Demonstrationerna är sprungna ur en utbredd ilska mot president William Rutos ekonomiska politik, däribland skattehöjningar.

Till följd av protesterna gick den hårt ekonomiskt pressade regeringen tidigare i veckan med på att dra tillbaka flera förslag på skattehöjningar – till exempel på bröd och matolja.

Avsikten är dock fortfarande att höja flera skatter, med hänvisning till att regeringen behöver öka intäkterna för att minska budgetunderskottet.

Kenya är en av de mest dynamiska ekonomierna i Östafrika, men en tredjedel av dess drygt 51 miljoner invånare lever i fattigdom.

TT
/