Karismatisk profil portas politiskt i Thailand
Thailands konstitutionsdomstol upplöser landets största oppositionsparti Kao Klai. Partiet storsegrade i valet förra året men släpptes inte fram till regeringsmakten.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Thailändsk inrikespolitik kan beskrivas som en maktkamp mellan anhängare till en traditionell elit – militären, kungahuset och statsförvaltningen – och en bred grupp som står i opposition.
Störst i parlamentet efter valet 2023 blev det progressiva och ungdomsvänliga partiet Kao Klai som uppstod ur askan efter det av Högsta domstolen upplösta partiet Ny framtid. Partiledare var den Harvardutbildade Pita Limjaroenrat, en ung och rik affärsman.
På partiprogrammet står bland annat demokratifrågor, avskaffande av militärens politiska inflytande, en ny författning, minskad kungamakt och legalisering av samkönade äktenskap.
Källor: Landguiden/UI med flera.
Kao Klai, som gick till val på att lätta på landets strikta majestätslagar, förlorade tidigare i år ett mål i konstitutionsdomstolen. Där slogs det fast att löftena att göra om majestätslagarna utgjorde ett försök att störta den thailändska monarkin och partiets företrädare förbjöds att fortsätta driva en sådan politik. Därefter tog valmyndigheten emot yrkanden om att partiet därtill bör upplösas.
Amnesty: Ohållbart
Domslutet innebär också att partiets ledargestalter beläggs med ett förbud som innebär att de inte får vara politiskt aktiva under de kommande tio åren. Bland dem finns den karismatiske tidigare partiledaren Pita Limjaroenrat, skriver AP.
"Konstitutionsdomstolens avgörande om att låta upplösa Framstegspartiet är ett ohållbart beslut som avslöjar myndigheternas totala brist på respekt för de mänskliga rättigheterna, skriver Deprose Muchena, senior chef vid Amnesty International, i ett pressmeddelande.
Riggat system
Militären tog makten i Thailand genom en kupp 2014 och lät senare införa ett politiskt system som är klart riggat i dess favör. Partier som utmanar det militära och monarkistiska etablissemanget har även tidigare blivit ogiltigförklarade på olika vis.