Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nio kineser kidnappade i Sudan

- 19/10/2008, 15:48 -

Nio kinesiska oljearbetare har kidnappats.

Nio kinesiska oljearbetare har kidnappats nära Sudans centrala och omstridda distrikt Abyei, uppgav Kinas ambassad i landet på söndagen. Också två sudaneser befaras kidnappade.

– Nio kinesiska oljearbetare, kidnappade, sade en talesman vid ambassaden, som ville vara anonym.

– Vi undersöker frågan, vi gör nödvändiga åtgärder, fortsatte han.

Kidnappningen inträffade i lördags och ambassaden höll krismöten med anledning av det inträffade. Sex av kineserna var arbetare och tre ingenjörer. De befann sig på bilresa när de fördes iväg av väpnade män i Södra Kordofan i Sudan.

Enligt en källa kidnappades också två män från Sudan i samma händelse. Källan hävdade också att den arabiska Messeria-klanen låg bakom dådet. Den har legat bakom en tidigare kidnappning i samma område.

Abyei och näraliggande trakter är skådeplats för sporadiska skärmytslingar mellan folkgrupper och klaner lierade antingen med Khartum eller med den autonoma administrationen i södra Sudan. Tidigare har rebellgrupper från Darfur i västra Sudan attackerat Kinas oljeintressen som svar på att kineserna gör affärer med Khartum-regimen.

Det har dock inte direkt någonting med helgens kidnappning att göra.

Skrivet av: