Kina stannar i Sudan

Trots kidnappningarna fortsätter Kina investera. (TT)


Kina fördömde på tisdagen morden på de kidnappade kinesiska oljearbetarna i Sudan som ett omänskligt terroristbrott. Händelsen innebär dock inte att Kina upphör att investera i det krigsdrabbade oljerika landet.

Samtidigt framkom nya, delvis motsägelsefulla, uppgifter om vad som egentligen hänt kineserna.

Inledningsvis, i måndags, hade regimen i Sudans huvudstad Khartum förklarat att det rörde sig om fem kinesiska män som samma dag skjutits ihjäl av sina kidnappare. Enligt uttalandet skulle ytterligare två kidnappade kineser ha lyckats fly, medan två förblev i fångenskap.

Väpnad fritagning?

Men på tisdagen meddelade det kinesiska utrikesdepartementet att det i själva verket var fyra kinesiska arbetare som dödats och att fyra hade "räddats". En av de kidnappade kineserna saknades enligt kinesiska UD, vars taleskvinna Jiang Yu höll en presskonferens i Peking.

- Vi fördömer dessa banditers grymma och omänskliga terrormord på obeväpnade kinesiska arbetare, sade hon.

Samtidigt förnekade Khartumregimen att dess säkerhetsstyrkor skulle ha varit inblandade i någon väpnad fritagningsaktion, utan insisterade på att de arbetat med fredliga medel. Flera ögonvittnen i Södra Kordofan, där kidnappningen ägde rum, motsäger dock regimen uppgifter och hävdar att det rörde sig om ett väpnat fritagningsförsök. De nio kinesiska oljearbetarna kidnappades den 9 oktober.

Gerillan förnekar

Kina är främsta uppköpare av Sudans olja och är därmed en viktig investerare i landet. Peking är också en av Khartumregeringens mäktigaste utländska allierade. Kidnappningen i Södra Kordofan, som gränsar till den krigsdrabbade regionen Darfur, var den tredje på ett år.

Det har blivit alltmer riskabelt att arbeta där. Kina har bidragit till den fredsstyrka som försöker bilägga konflikten i Darfur, men kritiker hävdar att landets oljeaffärer och vapenförsäljning snarast stöder regimen i Khartum. Sudans utrikesdepartement har skyller kidnappningen och morden av de kinesiska oljearbetarna på gerillagruppen JEM i Darfur. En JEM-företrädare i London har avvisat anklagelsen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.