Anhöriga kräver svar om gisslanläcka
Israeliska hemligheter om gisslan i Gaza dök plötsligt upp i internationella medier. När blickarna riktas mot premiärminister Netanyahus kansli kräver en grupp som företräder gisslans anhöriga svar om hur läckan kunde ske.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
I söndags greps fyra personer – varav en tidigare assistent till premiärminister Benjamin Netanyahu – under misstankar om att de läckt hemliga dokument till utländska medier.
Den politiska oppositionen pekar mot Netanyahu och frågar sig om han var inblandad i läckan, vilket hans kansli har tillbakavisat.
Detta måste rättsväsendet gå till botten med i en utredning, meddelar aktivistgruppen Hostages and Missing Families Forum. Organisationen företräder anhöriga till merparten av gisslan och befarar att läckan försatte dem i ännu större fara.
Smuggelplaner
"Misstankarna indikerar att personer med koppling till premiärministern utförde ett av de största bedrägerierna i landets historia", står det vidare i organisationens utskick.
Netanyahu har av kritiker på hemmaplan anklagats för att aktivt dra ut på förhandlingarna om gisslan, för sin egen politiska överlevnads skull eller för att blidka radikala regeringskollegor.
Uppgifter från de hemligstämplade militära handlingarna publicerades av den brittiska veckotidningen The Jewish Chronicle och tyska Bild. Det handlade bland annat om misstänkta planer på att smuggla ut den då ännu levande Hamasledaren Yahya Sinwar och gisslan från Gaza till Egypten.
Tiotals kvar
Israels underrättelsetjänst Shin Bet och den israeliska militären började tidigt utreda läckan.
När en israelisk domstol tillkännagav de fyra gripandena konstaterades också att läckan kunde få stora konsekvenser för Israels säkerhet och de pågående gisslanförhandlingarna.
Hamas bedöms hålla 97 personer gisslan i Gaza, men enligt den israeliska militären är minst 34 av dessa döda.