Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dödsstraffen ökar i Japan

- 20/10/2008, 07:07 -

Avrättningarna har ökat i Japan och över 100 personer väntar på att avrättas i år.

Enligt uppgifter till Sveriges Radio stöder omkring 90 procent av befolkningen dödsstraff, visar opinionsmätningar. Man tror att det kan bero på att avrättningar får stor plats i medierna.

– När de ser hemskheterna så tycker många japaner att de skyldiga ska straffas hårt, säger Fumihiko Yoshida, som själv är journalist, till Sveriges Radio.

Hittills har 13 personer hängts och 100 personer väntar på att deras avrättningar ska verkställas. Som demokratiskt i-land är Japan och USA ensamma om att använda dödsstraffet regelbundet. Medborgarrättsorganisationer menar att insynen i den japanska rättssystemet och upprättelse vid rättsövergrepp är mycket begränsat.

– Men vi hoppas på en förändring, det måste ges ökad möjlighet att få sina fall prövade, och vi måste fortsätta att jobba för att få dödsstraffet avskaffat även om det är en mycket svår uppgift, säger Makoto Teranaka, chef för Amnesty i Japan, och tillägger, vi kan hoppas på att japanerna åtminstone börjar tvivla lite i sitt stöd för dödsstraffet.

Skrivet av: