Irankännare: Har släppts förr – och låsts in igen
Människorättskämpen Narges Mohammadi ska ha släppts ur fängelse av hälsoskäl. Uppmuntrande, säger Irankännaren Bitte Hammargren – som samtidigt varnar för att dra för stora växlar.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
— Det är en seger för hennes kamp, men det rättsliga systemet i Iran är ett gungfly. Hon har släppts tidigare och blivit fängslad igen, säger Hammargren, Mellanösternanalytiker knuten till Utrikespolitiska institutet.
Narges Mohammadi har suttit fängslad sedan hösten 2021 och fått sitt straff förlängt flera gånger efter nya domar. Hon tilldelades Nobels fredspris 2023 för sitt över 20 år långa arbete för kvinnors rättigheter i Iran.
— Hon är en okuvlig förkämpe för mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter i Iran. Man ska veta att hon har sina barn och sin man utomlands, hon har inte sett dem på många år, men hon böjer sig inte.
Svårare efter Nobelpriset
Fataneh Farahani, professor i etnologi vid Stockholms universitet, säger att Mohammadi länge betraktats som en av de starkaste symbolerna för motstånd, och därmed hot, mot regimen.
— Paradoxalt nog blev det svårare för regimen att frige henne efter Nobelpriset, eftersom man inte ville ge bilden av att man gav vika för internationella påtryckningar.
52-åriga Mohammadi lider av en hjärtsjukdom, och enligt hennes juridiska ombud ska hon få lämna det ökända Evinfängelset i tre veckor av hälsoskäl.
— Jag känner försiktig optimism. Man blir glad att hon efter allt tryck får komma ut, men hon är svårt sjuk. Jag hoppas verkligen att hon får den vård hon behöver, säger Farahani.
Inrikespolitiskt motiv?
— Hälsoskäl, ja, men frågan är hur man ska läsa det här inrikespolitiskt i Iran, säger Bitte Hammargren.
Bryr sig Iran om den internationella opinionen?
— En del inom regimen bryr sig om en del av den internationella opinionen. Iran befinner sig i ett försvagat läge nu.
Hon tillägger:
— Det ser ju ut som en tanke att den tillfälliga frigivningen sammanfaller med Nobeldagen (10 december). Iran vill inte ha dålig publicitet i samband med den.