Nyheter24
Annons

Lättnad i Danmark efter grönländska valet

Publicerad: 12 mars 2025, kl. 17:40
Jubel hos Demokraatit, som blev Grönlands stora valvinnare, med leende partiledaren Jens-Frederik Nielsen i mitten. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP/TT

Den danska regeringen drar en lättnadens suck efter valet på Grönland. Majoriteten av väljarna på ön vill skynda långsamt mot självständigheten – men nu måste relationen mellan Danmark och Grönland ta en ny form.

Största vinnaren blev liberala Demokraatit, som tog hem 29,9 procent av rösterna. De kommer att driva på för att göra Grönland ekonomiskt redo för att kunna uppnå självständighet – på lång sikt.

— Det kommer inte att bli någon plötslig självständighetsprocess, säger Ulrik Pram Gad, senior forskare vid det danska institutet för internationella studier.

Han anar en lättnad hos de danska politiker som kommenterar valutgången. Naleraq, partiet som vill se ett snabbspår mot självständighet, hade visserligen en valframgång med 24,5 procent av rösterna, men blev bara näst största parti och får därmed inte hålla i taktpinnen när en ny regeringskoalition ska förhandlas fram.

"Ingen är nöjd"

Ändå gäller det nu för Danmark att på allvar göra upp med sitt koloniala förflutna, ta itu med diskrimineringen mot grönländare och att inleda förhandlingar om en ny form av grönländskt självstyre.

Annons

— Om Danmark inte tar det seriöst så kommer kanske Naleraq tillbaka ännu starkare om fyra år eller åtta år, säger Ulrik Pram Gad.

Även Rasmus Leander Nielsen, docent vid centrum för utrikes- och säkerhetspolitik vid Grönlands universitet, drar slutsatsen att tiden nu är inne för förändring av formerna för det grönländska självstyret.

— Vi behöver ändra status quo, för ingen är nöjd, säger han vid en frågestund för internationella journalister i Köpenhamn.

Motreaktion mot Trump

Donald Trumps upprepade Grönlandsutspel har präglat valrörelsen och lett till motreaktioner. Trump hävdar att han behöver ön för USA:s nationella säkerhet och har deklarerat att han inte utesluter en militär insats för att få kontroll över Grönland.

— Vad vi har sett sedan december och framåt har kanske varit lite väl mycket intresse för Grönland från den amerikanska administrationens sida. Hade Trump inte gjort dessa uttalanden, upprepade gånger, så hade det varit mycket större fokus på utvidgat samarbete med USA, säger Rasmus Leander Nielsen.

En annan effekt är att förhandlingarna med Danmark skyndas på, menar Maria Ackrén, professor i statskunskap vid Grönlands universitet.

— Majoriteten av partierna har länge varit för självständighet och nu ser man lite av ett momentum när Trumpadministrationen pressar på. Det pressar Danmark att försöka mota Olle i grind.

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera eller svara på andra kommentarer.

Annons
Annons
Annons