Bornholm, som ligger i södra Östersjön och tillhör Danmark, står inför svåra tider när turister sakta men säkert börjar välla in.
Stor personalbrist – turister drabbas
Bornholm tar emot ungefär 600 000 turister per år, och just nu råder stor personalbrist på flera av öns restauranger och barer – vilket påverkar både öppettiderna och servicekvalitén, framförallt när tycket är som högst, rapporterar TV2 Bornholm.
Christian Froborg Dahl, som är ordförande för branschorganisationen HORESTA Bornholm, menar att problemet inte bara är lokalt, utan nationellt. Till TV2 Bornholm säger han att restaurangbranschen bör införa ändringar för att locka fler arbetare.
Samtidigt är det svårt att hitta kvalificerad personal, och Campus Bornholm har nu infört snabbutbildningar där personer med erfarenhet från branschen kan bli färdigutbildad kock på 24 veckor.
Torben Nørregaard, som äger Café Munter på Bornholm, menar att utbildningen gett stora resultat.
– Det är helt unikt. Och jag vet också att det finns krögare som skickar sina anställda till Bornholm för att gå den här snabbutbildningen, säger Nørregaard till TV2 Bornholm.
Nørregaard poängterar däremot att snabbutbildningen inte är den enda lösningen, och att krögare måste bli bättre ledare.
– Vi måste bli bättre ledare. Om vi kan göra det kan det också bli en så rolig och spännande bransch att folk kanske automatiskt söker sig till den, säger han.