Nyheter24
Annons

Oppositionen kritisk till EU:s nya klimatmål

Publicerad: 2 juli 2025, kl. 17:34
Centerpartiets ledamot i EU-parlamentet är djupt kritisk till EU-kommissionens nya klimatmål för 2040. Arkivbild. Foto: Viktoria Bank/TT

Den flexibilitet som ingår i EU:s nya klimatmål för 2040 väcker stor ilska inom S och C. Men EU-minister Jessica Rosencrantz tycker att förslaget om flexibilitet ”är i grunden bra”.

Förslaget föreslår en minskning av växthusgaser inom EU med 90 procent till 2040 jämfört med 1990 års nivåer. Men viss flexibilitet finns med i beräkningen av utsläppen i det nya klimatmålet. Bland annat ska EU:s medlemsländer kunna räkna in utsläppskrediter i sina beräkningar, mot att genomföra klimatprojekt utanför Europa.

EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) kallar förslaget för ”ett falskt klimatmål och ett stort svek”, och kallar flexibiliteterna för ”ingenting annat än kryphål”.

— Problemet är att när vi använder oss av internationella krediter, när vi använder oss av globala projekt, då är det ju inte de länderna som får behålla klimatnyttan, utan det är kreativ bokföring, då stjäl vi den och lägger den på EU:s nota i stället, säger Wiesner.

S vill se debatt

EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) stämmer in i kritiken och välkomnar en debatt om frågan i EU-parlamentet.

Annons

— Jag tycker att kommissionen trixar med EU:s klimatambitioner och det är ett sätt att försöka föra ansvaret under begreppet flexibilitet som innebär att man tar i från medlemsstaterna det ansvar som man faktiskt har, och det tycker jag är fel väg att gå, säger hon.

Men från regeringens håll låter det annorlunda.

”Kommissionens förslag om ökad flexibilitet är i grunden bra. För regeringen är det viktigt att den svenska skogen inte tvingas bära ett oproportionerligt stort ansvar”, skriver Sveriges EU-minister Jessica Rosencrantz (M) i en kommentar.

Regeringen ska analysera klimatmålen

I ett sms till TT skriver Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari (L) att regeringen tidigt var ute med att stötta kommissionens förslag.

”Vi kommer nu att behöva analysera klimatlagen i sin helhet innan vi tar slutlig ställning. Huvuddelen av utsläppsminskningarna måste ske inom EU på ett sätt som stärker industrins konkurrenskraft. Samtidigt är klimatkrisen global - utsläppen påverkar klimatet oavsett var de sker. Genom artikel 6-samarbeten med hög miljöintegritet kan vi både öka den globala klimatambitionen och nå EU:s klimatmål på ett mer kostnadseffektivt sätt”, fortsätter ministern.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons