Värmen ligger som ett lock över Kandahar. Sömnigt sniglar sig kvicksilvret över 40-strecket, precis som i går och dagen före. Och dagen före det.
I Afghanistans näst största stad, belägen precis invid öknen Registan, är somrarna långa och torra. I en bil blir tillvaron snabbt outhärdlig.
— Det började bli extremt varmt för tre eller fyra år sedan, berättar taxichauffören Gul Mohammad.
Afghanistan, ett av världens fattigaste länder, är också bland de mest sårbara för klimatförändringar. Landet drabbas regelbundet av extrema värmeböljor och perioderna med torka blir allt längre och svårare.
Kopplat med solpaneler
Luftkonditioneringen i Gul Mohammads blåvita taxi brukade kärva konstant. Reparationen var alltför dyr. Till slut tog han saken i egna händer.
— Jag gick till en tekniker och fick en specialbyggd kylare tillverkad, säger 32-åringen.
Kylaren har han spänt fast på taket med kraftiga rep. Från den löper en silvrig ventilationsslang till ett hål i ett tejpat sidofönster. Systemet har Mohammad kopplat ihop med bilens batteri och han fyller regelbundet på med vatten. Lösningen kostade honom 3 000 afghani, motsvarande drygt 400 svenska kronor.
Nu har de okonventionella luftkonditioneringarna blivit en trend. På Kandahars gator rullar taxibilar med den ena AC-lösningen mer innovativ än den andra. Vissa har till och med kopplat ihop sina kylare med solpaneler som monterats på biltaken.

— Det här funkar bättre än inbyggd AC. AC:s kyler bara fronten – den här kylaren sprider luften överallt, säger chauffören Abdul Bari.
Gamla bilar
För den 21-årige teknikern Murtaza betyder det goda tider. Efterfrågan har ökat stadigt de senaste två, tre åren.
— Många bilar var inte utrustade med luftkonditionering över huvud taget, säger han.
I det fattiga, talibanstyrda Afghanistan är många bilar gamla och undermåliga.
— När det inte finns någon AC blir det väldigt jobbigt, konstaterar taxipassageraren Norullah i Kandahar.
— De här chaufförerna hjälper till att lösa problemet. Det är toppen.