Hittills i år har över 1,6 miljoner afghaner lämnat Iran och Pakistan och återvänt till Afghanistan. De senaste veckorna har antalet ökat lavinartat. I juni lämnade nära en halv miljon afghaner Iran och under bara en enda dag, 1 juli, korsade 43 000 personer gränsen.
— Jag vill understryka hur enorma de här siffrorna är, säger Charlotte Hallqvist, talesperson på UNHCR:s nordiska kontor.
Både Iran och Pakistan har infört nya regler som påverkar afghaner som levt i de två grannländerna. Teheran hävdar att det finns fyra miljoner odokumenterade afghaner i landet och har gett dem till 6 juli att lämna Iran.
UNHCR bedömer nu att så många som tre miljoner afghaner i de två grannländerna kan ta sig till Afghanistan i år, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

En desperat situation
Flyktinglägret Islam Qala i Afghanistan, ungefär en mil från den iranska gränsen, tar emot majoriteten av dem som återvänder. Ingen vet exakt hur många flyktingar lägret huserar. Men just nu korsar ytterligare 30 000 afghaner gränsen till hemlandet – varje dag.
Situationen i lägret är svår.
— De är utmattade, trötta och hungriga, barn och gravida kvinnor som behöver mycket stöd. I flyktinglägret finns ingen vatteninfrastruktur, inga toaletter eller latriner. Dessutom är det värmebölja i Afghanistan nu. Det är en desperat situation, berättar Charlotte Hallqvist.
Utan pengar eller kontakter att ta sig vidare inåt landet blir de flesta fast i flyktinglägret. Merparten saknar dokumentation.
— De har väldigt få ägodelar och många har inte ett hem att ta sig till.
Afghaner har levt i Iran i årtionden, som odokumenterade migranter. Många har livnärt sig genom den informella ekonomin, ofta inom bygg- eller tjänstesektorn. Många av dem är dessutom födda i Iran och har aldrig satt sin fot i Afghanistan.
Det faktiska antalet är okänt, men till skillnad från Teheran bedömer FN att det handlar om cirka 2,6 miljoner, efter en beräkning som gjordes 2022.
Demografisk chock
Återvandringen innebär en enorm belastning för Afghanistan, ett av världens fattigaste länder, som nu riskerar att destabiliseras ytterligare.
— Vi uppskattar att ungefär 50 procent av hela Afghanistans befolkning är beroende av humanitärt stöd redan som det är, säger Charlotte Hallqvist.
— Så det är ju en demografisk chock för Afghanistan att absorbera det här inflödet av människor, och ta hand om alla som kommer och som varken har kapacitet eller resurser att starta om.
