I förra veckan gjordes Kallas och Israels utrikesminister Gideon Saar upp om att akut tillåta mer hjälp till Gaza. Resultatet av det diskuteras nu av EU-ländernas utrikesministrar i Bryssel.
–Vi ser vissa positiva tecken när det kommer till öppnandet av gränsövergångar... Men naturligtvis måste vi se mer för att det ska bli verkliga förbättringar för folk på plats, konstaterar Kallas på väg in till mötet.
Flera länder trycker på för hårdare EU-tag mot Israel. Uppmaningar finns om att pausa eller till och med helt säga upp EU:s ekonomisk-politiska samarbetsavtal med landet.
Ingen enhällighet?
Även för att pausa krävs dock fullständig enighet bland EU-länderna. I nuläget är det långt bort, med tanke på det starka stöd som Israel fortsatt har av länder som exempelvis Ungern och Tjeckien.
–Jag bedömer inte att det över huvud taget är realistiskt att tro att det skulle kunna finnas enhällighet bakom ett sådant beslut, och jag tror också att det är viktigt att bibehålla former för dialog med Israel, säger utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) på telefon till TT.
Hon deltar själv inte i tisdagens möte, men trycker på för att hålla pressen uppe, exempelvis genom sanktioner mot enskilda israeliska ministrar som ”aktivt motverkar” en tvåstatslösning.
Beslut kan dröja
Kallas väntas under tisdagen presentera olika alternativ på EU-åtgärder för medlemsländerna. Några beslut väntas dock inte än – och kan komma att dröja ända till i höst, vid nästa ordinarie möte för utrikesministerna.
Fast det beror på läget.
–Vi tar aldrig semester. Diskussionen om situationen i Gaza pågår ju löpande även mellan rådsmötena. Om det behövs kommer vi att sätta in extra möten för att kunna agera, säger Maria Malmer Stenergard.