Vibriobakterier förekommer naturligt i kustnära vatten med låg salthalt, framför allt i bräckt vatten som i Östersjön. Bakterierna gillar värme, vilket gör sommarmånaderna särskilt riskfyllda, rapporterar Deutsche Welle.
Forskare ser en tydlig koppling mellan ökade havstemperaturer och fler fall av vibrios, den sjukdom som bakterierna orsakar.
I Östersjön har temperaturen ökat samtidigt som salthalten sjunkit, vilket skapat mer gynnsamma förhållanden för bakterierna. Den Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) varnade nyligen för att dessa förhållanden nu blir allt vanligare i delar av Europa.
Så smittar vibrios
Infektionen sprids oftast via råa eller otillräckligt tillagade skaldjur, som musslor och ostron. Det är också möjligt att smittas om man sväljer vatten eller får in bakterier i ett sår när man badar.
Personer med nedsatt immunförsvar, leverproblem eller kroniska sjukdomar löper större risk att drabbas av allvarliga infektioner. Ett fåtal fall har lett till livshotande tillstånd som blodförgiftning eller nekrotiserande fasciit, där vävnad dör runt ett infekterat sår.
Symtom att hålla koll på
- Diarré
- Magsmärtor
- Illamående
- Feber
- Kräkningar
- Svullnad, smärta och rodnad vid sårinfektioner
- Mer allvarliga fall kan ge extremt lågt blodtryck och vätskefyllda blåsor runt infekterade sår.
Här i Europa är risken störst
Bakterierna trivs bäst i instängda havsområden där sötvatten blandas med saltvatten – vilket gör Östersjön till ett riskområde. I Europa är Danmark, Tyskland, Sverige, Finland, Estland och Polen några av de mest drabbade länderna.
Enligt EEA uppmättes i juni 2025 rekordhöga nivåer av vibriosinfektioner längs Östersjön och Nordsjön efter ovanligt varma havstemperaturer.
Så skyddar du dig
För att minska risken rekommenderar experter att undvika råa skaldjur. Du bör även avstå från att bada i kustvatten om du har öppna sår, och rengöra eventuella sår direkt om du skadar dig i vattnet.