Sömnen blir ofta lidande när sommarvärmen slår till, och många försöker hitta egna knep för att svalka sig inför natten. Men vissa av dessa metoder kan faktiskt göra problemet värre, enligt sömnexperter som DinSide pratat med.
Att det äntligen kommit värme på flera håll i Sverige, med temperaturer runt 30 grader kan verka härligt på dagen – men för många blir nätterna svåra att hantera.
Kroppen måste svalna – annars blir det svårt att somna
Vår kroppstemperatur spelar en avgörande roll för sömnkvaliteten. För att kunna somna ordentligt behöver den inre kroppstemperaturen sjunka med ungefär en till två grader. Men i ett varmt sovrum är det lättare sagt än gjort.
Enligt sömnexperten Aleksander Andersen är en optimal sovrumstemperatur omkring 17–18 grader. När utetemperaturen stiger över 20 grader nattetid blir det utmanande att få rummet tillräckligt svalt.
För att kroppen lättare ska kunna svalna föreslås därför att man sover med så lite kläder som möjligt. Ett tunt lakan eller ett påslakan räcker – det ger en trygg känsla utan att bli för varmt.
Den som har tillgång till fläkt eller luftkonditionering bör använda det för att kyla rummet, och det kan också vara värt att öppna fönster och dörrar i god tid innan läggdags för att skapa luftcirkulation.
Undvik den kalla duschen
Många tar till en kall dusch innan läggdags i hopp om att svalka kroppen. Men det är ett misstag.
– När man blir kall börjar kroppen producera värme. Detta ökar kroppstemperaturen, säger Aleksander Andersen till DinSide.
En varm dusch har däremot motsatt effekt. Värmen får blodkärlen att vidgas, vilket hjälper kroppen att slappna av. När man sedan kliver ut ur duschen kan rummet kännas svalare i jämförelse.
Saker att undvika innan läggdags
För att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar för vila bör man även tänka på andra faktorer. Stora måltider sent på kvällen, fysisk aktivitet före läggdags och starkt ljus från kvällssolen kan påverka sömnen negativt.
Att dra för gardinerna tidigt på kvällen och använda solglasögon kan hjälpa hjärnan att förstå att det är dags att varva ner.
– När det är mörkt får hjärnan en signal att förbereda kroppen för sömnen, säger Andersen.