I ett enkelt uppbyggt plåtskjul längsmed en av motorvägarna utanför huvudstaden Abuja står Justina Sunday och lagar mat över en brasa i ett rostigt badkar.
I vit grillrök ringlar en kö med återkommande kunder som väntar på stekar och grillspett. Köttet är av det slag som står till buds för dagen – det som jägare från landets hausa- och fulanigrupper har kunnat erbjuda.
Det är inte nötkött, fläsk eller kyckling utan allt från kräldjur till mindre vanliga arter. Justina Sunday serverar det med gröt och pepparsås.
— ”Bushmeat” har inget fett, det är helt naturligt, säger hon till Bloombergs utsände.
— Våra anfäder åt det och de levde långa liv. Mina kunder fortsatte att komma, till och med under ebolautbrottet.
Även i stan
Konsumtionen av sådant viltkött, ”bushmeat”, har långa anor i Nigeria och övriga Västafrika. Traditionen har levt kvar framför allt på landsbygden, men under de senaste åren har det blivit vanligare i städerna, på marknader och hos gatuförsäljare, trots att det formellt är olagligt att erbjuda.
Fler än två av fem stadsbor i Nigeria säger att de har ätit sådant kött under det senaste året, vilket är dubbelt så många som år 2018, enligt en studie från organisationen Wildlife Conservation Society.
Den illegala handeln med ”bushmeat” är värd mångmiljardbelopp globalt, enligt Världsbankens beräkningar. Det gör det till den fjärde mest värdefulla varan för kriminella näst efter narkotika, vapen och människohandel.
Kan vara smittat
Ebolautbrottet i Västafrika 2014 började med att en familj i Guinea åt smittad fladdermus. Covidpandemin tros ha startat på en viltköttsmarknad i kinesiska Wuhan.
I Nigeria sker slakten ofta i öppna miljöer, utan skyddsåtgärder eller veterinärkontroller. Det finns inget tillräckligt skydd som skulle upptäcka en allvarlig smitta, poängterar Nusirat Elelu som forskar om zoonotiska smittor vid universitetet i Ilorin, Nigeria.
— Vi sitter på en tickande bomb om den här handeln får fortsätta oreglerad, säger Elelu.
Den växande efterfrågan följs av en alltmer urskillningslös jakt i det vilda, där sällsynta arters kött är mer dyrbart.
— Om det inte sker någon förändring så står vi inför en framtid där en del arter kommer att försvinna, säger Edem Eniang, artskyddsprofessor vid universitetet i Uyo i sydöstra Nigeria.