Östtyskarna positiva till DDR

Tjugo år efter murens fall tycker majoriteten av invånarna att DDR var bra.


Tjugo år efter Berlinmurens fall tycker majoriteten av invånarna i före detta Östtyskland att DDR var bra, visar en undersökning som publicerades på fredagen.

Undersökningen, som gjordes av det vetenskapliga institutet Emnid för den tyska regeringen, publicerades i Berliner Zeitung och visade att 49 procent av östtyskarna tycker att DDR hade "fler goda än dåliga sidor".

Dessutom sade sig nästan åtta procent av de tillfrågade hålla med om påståendet: "DDR hade överväldigande positiva sidor. Vi var gladare och levde bättre då än vad vi gör i dag i det återförenade Tyskland".

I motsats till detta tyckte 32 procent av östtyskarna att den kommunistiska DDR-regimen hade "fler dåliga sidor än bra" och enligt Berliner Zeitung bedömer även de tillfrågade västtyskarna DDR negativt överlag.

En regeringsrapport som publicerades tidigare i juni visade att trots många försök som har gjorts för att jämna ut de ekonomiska skillnaderna mellan före detta öst och väst, är arbetslösheten dubbelt så stor i de östra delarna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!