EU:s rymdprojekt tynger skattebetalarna

Navigeringssystemet som ska ta upp kampen med GPS slaktas i utredning.


BRYSSEL. Ledningen för EU:s gravt försenade satellitnavigeringssystemet Galileo kritiseras hårt av Europeiska revisionsrätten. Bland annat togs 3,4 miljarder euro oväntat från EU:s budget för jordbrukspolitik till satellitprojektet.

– Projektet saknar en stark och strategisk garant och förvaltare. EU-kommissionen ledde inte arbetet proaktivt, och lämnade det utan någon styrning, skriver revisorerna i sin rapport.

Även EU:s 27 medlemsländer får kritik för att länderna med projektet har försökt gynna sin inhemska industri först och främst.

"I enlighet med de olika förväntningarna på projektet har medlemsstater lagt sig i för att det ligger i den inhemska industrins intressen. Kompromisser ledde till problem, förseningar och kostnaderna sköt i höjden", skriver revisorerna enligt EUbusiness.com.

Tidigare har Galileoprojektet, som ska bestå av 30 satelliter, gått igenom en djup och svår kris. Konsortiet som skulle bygga systemet hade svårt att hitta ett företag som förhandlingspartner mot EU, och det förekom stridigheter om hur riskerna skulle fördelas.

Planen var att det skulle tas i drift 2008 och vara utbyggt 2012, vilket har skjutits upp till 2013.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!