Presidentens parti förlorade valet

Efter söndagens val i Mexiko går makten till oppositionen.


Efter söndagens val i Mexiko verkar det bli Beatriz Paredes oppositionsparti Institutionella revolutionära partiets (PRI) uppgift att leda landet.

Mexiko är skakat av influensaepidemi, knarkkrig och en djup ekonomisk kris som slår hårt mot landets befolkning. Att få landet på fötter blir en tuff kamp.

President Felipe Calderóns konservativa Nationella aktionspartiet (PAN) erkänner sig besegrat av oppositionspartiet PRI efter söndagens val.

Enligt preliminära uppgifter, när cirka två tredjedelar av rösterna var räknade, fick PRI 35,6 procent av rösterna, medan 27,2 procent gick till PAN.

Vänsteralternativet (PRD) låg långt efter med drygt 12,2 procent av rösterna.

– Vi erkänner valets resultat och gratulerar Institutionella revolutionära partiet till att bli det största partiet i deputeradekammaren, sade PAN:s partiledare Germán Martnez.

"Nya lösningar"

PRI:s partiledare Beatriz Paredes sade att resultatet bekräftar att Mexiko - som skakats av ekonomiska problem, knarkvåld och svininfluensan - "är ett land som vill ha nya förslag och nya lösningar".

PRI har sagt sig vilja genomföra ekonomiska reformer men analytiker hävdar att partiet endast kommer att stödja mindre reformer. Om partiet däremot får tillräckligt många platser i kammaren för att bilda en majoritetsallians med De gröna, skulle det kunna innebära att fler reformer röstas igenom.

Få förbättringar trots löften

Calderóns konservativa PAN hade räknat med att få många röster tack vare presidentens senaste kampanj mot drogvåldet, men den stora mängden röster uteblev.

Valets tydliga vinnare blev i stället oppositionspartiet PRI, som styrde Mexiko under stora delar av 1900-talet men förlorade makten 2000 till president Vicente Fox.

77 miljoner mexikaner hade rösträtt men valdeltagandet verkar ha varit lågt, vilket kan avspegla medborgarnas skepsis mot politikereliten.

Nästan halva befolkningen lever under fattigdomsstrecket och har inte fått många förhoppningar infriade de senaste åren, trots löften om förbättringar. Inte minst har omkring 12 300 människor mist livet i händelser kopplade till organiserad brottslighet sedan Calderón drog i gång en muskelkampanj mot knarkgängen 2006.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Cloetta stoppar choklad

1 timme sedan
Godistillverkaren Cloetta stoppar färdiga produkter i sitt lager sedan deras råvaruleverantör informerat dem om ett misstänkt problem med en produkt.

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

1 timme sedan
Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

1 timme sedan
Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.