Dansk minister i CIA-snårskog

Danmarks utrikesminister har trampat i klaveret. Igen. (TT)


Danmarks utrikesminister Per Stig Møller har hamnat i nya problem på grund av USA:s terrorfångflygningar. I snåriga ordalag försöker han förklara hur han och regeringens egen utredning egentligen är överens - även om det kanske inte verkar så.

När Møller i torsdags presenterade regeringens utredning om CIA:s eventuella missbruk av danskt luftrum betonade han särskilt att ingen utomstående, enligt hans mening, har fått fram några bevis för att hemliga fångtransporter ens förekommit i CIA:s krig mot terrorismen.

Överträdelser

Men utredningen "Redogörelse beträffande hemliga CIA-flygningar i Danmark, Grönland och Färöarna" säger något annat. Bekräftelsen kom från USA självt sedan CIA vid två tillfällen överträtt avtalet om fångtransporter, framgår det. Det gäller mellanlandningar på USA:s bas på Diego Garcia, en ö i Indiska Oceanen som är brittiskt territorium. Britterna bad USA bekräfta om uppgifterna stämde. USA gjorde det men betonade att dessa överträdelser var de enda som skett efter terrordåden den 11 september 2001.

Møller stod på fredagen på sig.

- Det var amerikanerna själva som sa: Oj, förresten glömde vi att söka tillstånd där, och därför upplyser vi er nu om att vi har mellanlandat på Diego Garcia, sade han. Det vill säga, det stämmer fortfarande som jag sa i går (torsdag) att ingen - varken i Europaparlamentet, i Europarådet eller något land - som själva har gjort en undersökning har hittat bevis på fångtransporter. Indicier, ja, men inte bevis. Det är amerikanerna själva som kommer med upplysningarna om Diego Garcia. Det är ju inte engelsmännen som hittar dem.

Osanning

Inte bara oppositionen - i form av Socialdemokraterna, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten - utan även regeringens stödparti Dansk Folkeparti är dock inte nöjd med dessa snåriga förklaringar. De kräver att utrikesministern på nytt begär besked från USA. Per Stig Møller far med osanning, tycker socialdemokraternas talesman i utrikesfrågor Jeppe Kofod. Om USA är en så nära vän och allierad som ministern säger så måste man väl förvänta sig att USA svarar snällt på de frågor den danska regeringen ställer, säger Enhedslistens försvarstalesman Frank Aaen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.