Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Saakasjvili möblerar om i regeringen

- 27/10/2008, 18:53 -

Georgiens president möblerar om i sin regering. (TT)

Georgiens president Micheil Saakasjvili ombildar regeringen. På måndagen utsåg han den 35-årige Oxfordutbildade ambassadören i Turkiet, Grigol Mgaloblisjvili, till ny premiärminister.

Enligt Saakasjvili behöver landet "ny energi" för att ta itu med problemen som hopat sig efter femdagarskriget mellan Georgien och Ryssland i augusti. Senare väntar en större regeringsombildning.

Mgaloblisjvili efterträder den 37-årige Lado Gurgenidze, som haft posten bara knappt ett år. Gurgenidze, med en bakgrund som bankdirektör, tillsattes med det tydliga uppdraget att locka utländska investerare till landet och säkra tillväxttakten.

Gurgenidze ska leda en ny finanskommission som Saakasjvili har bildat. Efter augustikriget har investerarnas förtroende för landet minskat.

En tidigare viktig samarbetspartner till Saakasjvili sade på måndagen att hon ska bilda ett nytt parti. Nino Burjanadze, tidigare talman i parlamentet, är missnöjd med hur regeringen hanterat landets konflikt med Ryssland.

De där människorna som för närvarande har makten klarar inte av att bemästra existerande hot, sade hon.

Det nya partiet ska enligt Burjanadze heta Demokratiska rörelsen - Förenade Georgien. Den första kongressen ska hållas den 23 november.

Burjanadze ses som en av de få politiker i Georgien som på allvar skulle kunna utmana Saakasjvili om makten.

Kritiken har ökat mot presidenten efter kriget, då Ryssland skickade soldater in i sitt södra grannland för att stoppa en georgisk offensiv för att återta kontrollen över utbrytarrepubliken Sydossetien. Oppositionen anklagar Saakasjvili för att ha lett landet in i ett krig som Georgien inte hade en chans att vinna.

Skrivet av: