EU tinar inte upp Rysslandsrelation

- 13/10/2008, 19:09 -

EU:s utrikesministrar är missnöjda med rysk närvaro i Sydossetien. (TT)

EU:s utrikesministrar är inte nöjda med Ryssland. Ryska soldater finns på platser där de inte var före Georgien-konflikten.

Därmed får ett framtida samarbetsavtal ligga kvar i frysboxen.

Slutsatserna från måndagens utrikesministermöte i Luxemburg inleds visserligen med att välkomna att Ryssland dragit sig tillbaka från de så kallade buffertzonerna utanför Sydossetien, på oomstridd georgisk mark.

Men nu vill EU se att ryska trupper drar sig tillbaka hela vägen dit de befann sig innan kriget mot Georgien bröt ut den 7 augusti.

- Det är alldeles uppenbart att de biter sig fast i vissa områden, säger utrikesminister Carl Bildt och nämner Kodoridalen i Sydossetien och enklaven Achalgori i Abchazien.

Hårdare ton På ett extra toppmöte den 1 september beslutade EU:s stats- och regeringschefer att frysa förhandlingarna om ett nytt partnerskapsavtal med Ryssland till dess att ryssarna uppfyller kraven i fredsavtalet. Bildt tror att återupptagna förhandlingar om ett partnerskaps- och samarbetsavtal ligger en bra bit fram i tiden. Sverige, Polen och de baltiska staterna har hela tiden haft en hård ton mot Ryssland, medan EU-länder som är beroende av rysk energi haft en mer nedtonad profil.Samtal på onsdag Carl Bildt håller inte med om att relationerna avstannat. Vi talar nästan lika mycket med Ryssland nu som med resten av världen sammantaget. Intensiteten i dialogen med Ryssland är enorm, säger Bildt. De som säger att vi inte får isolera Ryssland, jag undrar vilken planet de befinner sig på. Redan på onsdag hålls det samtal i Geneve, där Georgien, Ryssland, sydossetier och abchazier kommer att finnas med. I mitten av november blir det så toppmöte mellan EU och Ryssland i Nice i Frankrike. Inför det mötet blir det ytterligare tillfällen att stämma av hur mycket av fredsavtalet som uppfyllts.

Skrivet av: