Global uppförandekod för nätet

Internetjättarna presenterar en "uppförandekod" för att skydda fri- och rättigheter på nätet från skurkstater. (TT)


Internetbolagen Google, Microsoft och Yahoo presenterade på tisdagen en "uppförandekod" som syftar till att skydda fri- och rättigheter på nätet från attacker av förtryckande regimer.

Genom Global Network Initiative (GNI), som för samman internetföretagen med människorättsorganisationer, akademiker och investerare, åtar sig företagen att försvara sina användares yttrandefrihet och rätt till integritet.

Initiativet har tillkommit mot bakgrund av att de tre företagen kritiserats för att bidra till censur av internet bland annat i Kina, Afrika och Mellanöstern.

Attackerna mot individuella fri- och rättigheter på internet har ökat i hela världen. GNI utgör därför ett svar på det som internetbolagen uppfattar som oacceptabla krav från regeringar.

- Det är ett globalt fenomen, det gäller inte bara Kina, säger Robert Mahoney, chef för Committee to Protect Journalists, som bevakar journalisters rättigheter.

- I Mellanöstern och Nordafrika förekommer det mycket förtryck, i synnerhet mot journalister. Vi tror att vi genom att samarbeta har större möjlighet att förändra regeringars beteende, tillägger han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!