Rebeller i Nigeria:Pipeline sprängd

Ännu en stor oljeledning har sprängts i ett attentat enligt rebellgruppen Mend.


Oljekriget trappas upp. Mend är södra Nigerias främsta rebellgrupp och strider i Nigerdeltat. Den sprängda oljeledningen tillhör holländska oljejätten Shell, ett av de internationella bolag som är verksamma där.

Krigare från Mend har med sprängmedel förstört en stor pipeline, uppgav gruppen i e-post till medier på torsdagen.

I helgen meddelade Mend (Rörelsen för Nigerdeltats frigörelse) att gruppen startar ett nytt "oljekrig". Enligt Mend själva provocerades rörelsen av en attack av Nigerias armé mot en rebellbas.

Rebellerna började sätta krigshotet i verket nästan omedelbart och striderna som följt är de mest intensiva på flera år. Bland annat sprängde de i tisdags en pipeline, också den tillhörig Shell.

Mend inledde en offensiv i våras och genomförde angrepp på viktiga oljeledningar och andra anläggningar i Nigerdeltat med dynamit och granatkastare under maj och juni. Mål för angreppen var både Shell och amerikanska bolaget Chevron och de fick sina verksamheter tillfälligt stoppade.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ytterligare misstänkt efter springnotan

Nu kan din elräkning bli dyrare – igen

Elpriset har sjunkit efter rekordåren 2022-2023. Men nu kan priset öka igen. Detta efter att myndigheten Energimarknadsinspektionen har höjt intäktsramarna med 100 miljarder kronor.

Kvinna "hittade inte" till kassan på Ikea – får ersättning

En kvinna gick för att handla möbler i en Ikea-butik. Men när hon skulle betala hittade hon inte kassorna. Hon lämnade butiken utan att betala och får nu ersättning av domstolen.

Då är Beppe Starbrink tillbaka i SVT:s Go'kväll

Har du saknat Beppe Starbrink i Go'Kväll? Tyvärr dröjer det ett tag till innan den populära programledaren dyker upp i rutan igen.

Goldman Sachs klår förväntningarna

Den tunga amerikanska investmentbanken Goldman Sachs rapporterar en vinst per aktie på 11,58 dollar. Resultatet var bättre än väntat och aktien stiger i förhandeln.

Pensionär? Så hanterar du ensamhet: "Telefonen ringer inte"

Att vara pensionär kan kännas ensamt och det är lätt att bli passiv. Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar vilka fällor man ska undvika för att ha glada pensionsår.