ANC kan kräva Mbekis avgång

ANC kan komma att kräva sin egen ledares avgång.


Sydafrikas regeringsparti ANC:s mäktiga verkställande utskott väntas på fredagen kräva att president Thabo Mbeki avgår.

Uppgifterna i den sydafrikanska tidningen The Times kommer från utskottsledamöter, som hotar att genomdriva en förtroendeomröstning i parlamentet om inte Mbeki avgår.

Bakgrunden är att Mbeki förra året förlorade posten som ANC-ledare till sin rival Jacob Zuma. Zuma har nyligen krånglat sig ur en korruptionshärva som kunde ha inneburit slutet på hans politiska karriär och är nu i det närmaste given att överta presidentskapet från Mbeki i valet nästa år. Mbeki har suttit två mandatperioder och kan enligt författningen inte ställa upp för en tredje.

Mbeki har riktat häftig kritik mot sina belackare inom ANC och förnekar kategoriskt att han haft något med korruptionsanklagelserna mot Zuma att göra.

Det verkställande utskottet är emellertid i första hand bemannat med ledamöter som stöder Zuma framför Mbeki. Zuma har själv sagt att han vill att Mbeki sitter kvar mandatperioden ut. Men starka krafter inom ANC vill att han träder i Mbekis ställe så snart som möjligt.

Om Mbeki uppmanas att avgå riskerar det enligt bedömare att påverka Sydafrikas ekonomi, då investerare ser Mbeki som mer företagsvänlig.

Skrivet av:

Senaste nytt

Hett svartlut läcker från bruk – "90 grader"

Polisen i Malmö rapporterar om bråk

"Bråk mellan ordningsvakt och allmänhet, Värnhem.", skriver polisen på sin hemsida.

Besökarna rasar över Sveriges största marknad: "Sjukt osmakligt"

Kiviks marknad har hamnat i blåsväder efter att ha planerat en smådjursmarknad. På sin Facebooksida söker de efter personer som kan tänka sig ställa ut och sälja djur en marknadsdag i sommar, vilket har fått besökarna att se rött.

Kablar i Röda havet förstörda

Tre undervattenskablar för telekommunikation har gått av i Röda havet.

Svagt nedåt på Wall Street

1 timme sedan
New York-börsen backade på handelsveckans första dag, men de ledande indexen flyttade sig inte mycket. Breda S&P 500-index tappade 0,1 procent, Dow Jones industriindex 0,3 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex 0,4 procent.

Israel: 450 terrorister anställda av FN-organ

1 timme sedan
Israels militär anklagar FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, för att ha över 450 "terrorister" anställda. Organet hävdar samtidigt att israeliska myndigheter torterat dess personal under förhör.