Sydafrika reser sig efter krisen

- 04/10/2008, 08:25 -

"Det finns alltid en morgondag inom ANC" säger nye presidenten Kgalema Motlanthe.

Sydafrika har sedan Nelson Mandela blev president 1994 haft stor tillväxt och relativt stabil politisk arena. Men allt förändrades under den senaste månaden. Thabo Mbeki avskedades av det regerande partiet ANC samtidigt som finanskrisen nådde landet. Ministrar avgick och ekonomin var i fritt fall. Folkets framtidsprognos var dyster. Men nu verkar Sydafrikas nye president Kgalema Motlanthe tagit tag i situationen och han är optimistisk.

– Det finns alltid en morgondag inom ANC och vi kommer att lyckas, säger han till Mail & Guardian i sin första intervju sedan utnämningen till president.

Motlanthe utnämndes sedan Mbeki blivit utsparkad från ANC efter anklagelser om delaktighet i en komplott mot ANC:s nye president Jacob Zuma. Elva ministrar, däribland finansministern, följde den förre presidenten ur regeringen och Motlanthe en hel del huvudbry. Nu cirkulerar även rykten om att flera av dessa före detta ministrar har slagit sig ihop med andra missnöjda politiker för att skapa ett utbrytarparti som ska konkurrera ut ANC i landets västra delar. Men Motlanthe är inte orolig.

–Nej, jag tror inte att det finns någon sanning i dessa rykten. Jag tror inte att ministrar som genomsyrar ANC:s traditioner kommer att bli delaktiga i ett utbrytarparti. Dessutom tror jag inte att något parti kan utmana ANC, säger 59-åringen.

Han har haft fullt upp med att utnämna nya ministrar för sin övergångsregering men han hinner ge en känga till de som hoppade av.

– Det gäller att lära sig läxan från den senaste tiden och istället återuppbygga ANC till den kraftfulla massrörelsen vi alltid har varit, säger han.

Motlanthe svärs in som Sydafrikas nye president

Skrivet av: