Mbeki har lämnat sin avskedsansökan

President Thabo Mbeki bekräftade i ett tal att han lämnat in en avskedsansökan.


Det var i ett tal till nationen på söndagskvällen som Sydafrikas president Thabo Mbeki meddelade talmannen Baleka Mbete att han är beredd att avgå från presidentposten den dag nationalförsamlingen finner det lämpligt, rapporterar TT.

I sydafrikansk press beskrivs spelet fram till Mbekis avgång som "de långa knivarnas vecka".

Fram till klockan ett i lördags morse debatterade ANC:s högsta ledning huruvida presidenten skulle få sparken. En halvtimme senare var beslutet fattat enligt tidningen the Weekender. Ett triumferande sms sändes ut: Mbeki är historia. Allt är klart.

President Thabo Mbeki har vigt sitt liv åt ANC. Han brukar beskriva det som att han föddes in i kampen och att partiet varit hans familj. En familj som nu offentligt förödmjukat och förkastat honom.

För en dryg vecka sedan, den tolfte september, ogiltigförklarades ett åtal mot ANC:s ordförande Jacob Zuma. I domslutet stod att åtalet tycktes ha väckts efter politiska påtryckningar, vilket tolkas som att Mbeki lagt sig i den juridiska processen. Det gav anti-Mbeki-krafterna inom ANC efterlängtad ammunition. Medan domen fortfarande lästes upp, började processen med att avsätta honom.

Jacob Zuma tycktes mana till lugn, då han sade att det var slöseri med energi att stampa på en död orms huvud. Enligt tidningen Sunday Independent var det i själva verket han, som i sällskap med partiets generalsekreterare, tecknade hela scenariot för avsättandet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!