Lördag 16 Okt
Stockholm

Föräldrar till skolmördare berättar

Den 7 november var det ett år sedan skolmassakern i Jokela.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För ett år sedan sköt Pekka-Eric Auvinen ihjäl åtta personer och skadade tio på Jokelaskolan i finska Tusby. Sedan tog han sitt eget liv.

I en intervju med MTV3 berättar Auvinens föräldrar hur de har hanterat sina känslor under det senaste året och hur de reagerade på den senaste skolskjutningen i Kauhajoki.

– Det oroade mig verkligen mycket. Jag undrade hur många unga människor egentligen mår. Den här mannen var ung och liknade kanske vår Pekka. Han var också trevlig och väluppfostrad. Ingen trodde att han var kapabel att göra någonting sådant, säger föräldrarna.

Efter dödsskjutningarna har en debatt om Finlands liberala vapenlagar blossat upp, men föräldrarna anser inte att det är där problemet ligger.

– Man har utrett följderna - inte orsakerna. Både Matti Saari och Pekka-Eric hade vapen. Men vapen är inte orsaken - utan det hela är en följd av tidigare händelser, säger pappan Ismo Auvinen till MTV3.

– Är skolan för sträng? Pressar man ungdomarna för mycket? Är vårt samhälle allt för hårt och krävande, funderar mamman Mikaela Vuorio.

– Jag lastar mig själv för allt. Man är väl skapt så att man börjar analysera livet och hur saker och ting hade sett ut om man hade agerat annorlunda i livet. Jag minns de helger och de ledigheter då min son frågade varför han inte hade några vänner. Jag sa att man inte kan köpa kompisar eller beställa dem som ett brev på posten, fortsätter Mikaela Vuorio.

På frågan varför föräldrarna tror att Auvinen begick de gärningar han begick svarar föräldrarna:

– Jag tror att han var väldigt besviken på människorna i allmänhet och att han helt säkert såg sin egen framtid som mycket mörk. Han såg en framtid som han inte hade någon möjlighet att påverka.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela