Libanon och Israel i hummuskrig

Libanon kräver att Israel slutar marknadsföra hummus som israelisk.


På lördagen krossade Libanon rekordet i den stösta portionen hummus. Dryga två ton hummus iordninggjordes av libanesiska kockar. Rekordet är en del i kriget om hummusen.

–Det ska nu skickas in till Guinness Rekordbok så att hela världen blir medvetna om att rätten är libanesisk. Hummus är en del av våra traditioner, inte Israels, säger Fady Jreissati som var med och organiserade hummuseventet, till Haaretz.

Hummus - gjort av kikärter, sesampasta, olivolja, citronjuice, salt och vitlök - har ätits i Mellanöstern under århundranden. Men ursprunget är fortfarande inte känt.

I Israel serveras hummus till i princip allt. Och på senare tid har hummus även spridit sig runt resten av världen.

Därför vill nu Libanon göra det klart. En gång för alla. Att rätten tillhör Libanon.

Förra året väcktes frågan av organisationen för Libanons industrialister.

Chefen för organisationen, Fadi Abboud, uppgav att han kommer stämma Israel för att få dem att sluta marknadsföra hummus och andra regionala rätter som israeliska.

Men för att få Israel att sluta måste Libanon kunna bevisa att hummusen faktiskt kommer från dem. Organisationen håller därför på att samla dokument, rapporter och bevis som kan intyga vart hummusen hör hemma.

Libaneserna hänvisar till stämningen gällande fetaost då EU-domstolen slog fast att att osten måste komma från mjölken från grekiska får.

–Om vi inte säger till Israel att nu får det vara nog och inte påminner världen om att hummusen inte är israelisk, kommer Israel att fortsätta marknadsföra den som sin egen, sa Fady Jreissati efter eventet, enligt Haaretz.

Cirka 300 kockar hjälptes åt att förbereda lördagens massiva hummustallrik som serverades i ett enormt tält i utkanten av Beirut.

De två tonen hummus gjordes av 1 300 kilo krossade kikärter, 400 liter citronjuice och 26 kilo salt.

Det är inte klart hur mycket hummus det förra rekordet, som Israel innehade, var.

Men kockarna och besökarna applåderade när en representant från Guinness Rekordbok lät meddela att Libanon nu innehar världsrekordet.

Se bilder från rekordet ovan.

Brüno om hummus:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!