Ny strategi för finansräddning

USA överger strategin att lösa finanskrisen genom att köpa upp dåliga lån. (TT)


USA överger strategin att lösa finanskrisen genom att köpa upp dåliga lån. I stället satsar man delar av krispaketet på 700 miljarder dollar på kapitaltillskott till vacklande banker, uppger finansminister Henry Paulson.

Situationen förändrades och försämrades. Rätt väg att använda skattebetalarnas pengar nu är genom ett investeringsprogram. Det är mer kraftfullt, sade Paulson vid en direktsänd presskonferens på onsdagen.

Pressträffen syftade till att uppdatera omvärlden om vad som skett sedan kongressen godkände det uppmärksammade finansiella räddningspaketet på 700 miljarder dollar tidigare i höst. Paulson sade att många utmaningar återstår och att räddningsoperationen kommer att ta tid, men att han känner sig säker på att paketets 700 miljarder dollar kommer att räcka.

När krisplanen röstades igenom var uppköp av dåliga lån en central del av innehållet. Paulson sade att de "relativa fördelarna" med att köpa upp sådana lån har utretts de senaste veckorna och ska fortsätta att utredas - men att bedömningen i nuläget är att det inte är det mest effektiva sättet att använda resurserna på.

Paulson sade också att myndigheterna kommer att satsa på att hjälpa finansiella institutioner som inte är banker.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!