Fredag 17 Sep
Stockholm

Man i koma var vid medvetande i 23 år

"Jag drömde mig bort."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

BELGIEN. Rom Houben försökte skrika. Men inga ljud kom. I stället trodde läkarna att han var i ett medvetslöst komatillstånd i 23 år.

Efter en bilolycka 1983 blev Rom Houben totalförlamad. Han kunde inte röra sig över huvud taget. Men till skillnad från vad läkarna trodde var han vid medvetande hela tiden. Och tillvaron spenderade han med tysta funderingar.

–Jag drömde mig bort, förklarar Houben som hunnit bli 46 år, enligt Daily Mail.

För tre år sedan upptäckte läkarna, som tidigare konstaterat att Houbens medvetande varit "utrotat", att hans hjärna tycktes fungera nästan helt normalt. Och tack vare behandling har han nu nått så långt att han kan få fram meddelanden via en dator. Han beskriver genombrottet som en andra födsel och medger att det varit 23 tuffa år.

– Ordet "frustration" räcker inte till för att beskriva vad jag kände, säger Houben enligt Daily Mail.

Det häpnadsväckande uppvaknandet har nyligen redovisats i en avhandling skriven av dr Steven Laureys, neurologen som räddade Houben ur komatillståndet.

– Den medicinska utvecklingen hann i kapp honom, konstaterar doktor Laureys.

Avhandlingen väntas väcka intensiv debatt om liknande fall och lär spela in i framtida beslut kring hur man behandlar och hanterar till synes medvetslösa patienter.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela