- Foto: Mikael Andersson/Scanpix

Sömnbrist största anledningen till tonårsdepressioner

Att sova gott kan göra dig lycklig.


Mängden sömn avgör hur du mår. Den påverkar dessutom i stor utsträckning hur sannolikt det är att du har självmordstankar.

I en studie på 15 500 ungdomar i åldrarna tolv till 18 år visar det sig att unga som går och lägger sig senare än midnatt är 24 procent mer benägna att vara deprimerade.

Att sova bara fem timmar per natt innebär en 71 procent högre risk att hamna i depression jämfört med de som sover åtminstone åtta timmar.

Studien har gjorts vid Columbia University Medical Center och talar sitt tydliga språk: Sömnvanor påverkar unga människors välmående i mycket stor utsträckning.

De unga som stannade uppe senare var också benägna att ha självmordstankar. Bland de som ingick i studien var de som sa sig "oftast få tillräckligt med sömn" vara 65 procent mindre benägna att känna sig deppiga.

James Gangwisch ledde studien och han konstaterar att sömnbristen kan göra att ungdomarna inte klarar att hantera vardagens stress på ett bra sätt.

– Rätt mängd sömn kan därför fungera förebyggande mot depression och som en behandling av depression, säger Gangwisch till BBC.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 20 april

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.