Tisdag 27 Sep
Stockholm

Tåg rammade byggnad på Helsingfors central

1 av 2
2 av 2

Ett intercitytåg körde rätt in i en stationsbyggnad på Helsingfors centralstation. Hotell Holiday Inn har evakuerats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

HELSINGFORS. Intercitytåg 71 med åtta vagnar kraschade rätt in i en stationsbyggnad på järnvägsstationen i den finska huvudstaden.

När loket bromsade fortsatte fyra av vagnarna nedför backen mot stationen, skriver Hufvudstadsbladet. Trots att tåget höll låg fart krossade de 70 ton tunga vagnarna det betongshinder som fanns i slutet av rälsen.

Delar av förstavagnen kraschade rätt in i byggnaden intill stationen.

Först efter ett tiotal meter stannade intercitytåget.

Räddningsverkets operativa chef Reima Roslöf hann inte trycka på alarmknappen innan hans arbetsplats hade rasat till följden av att tåget kolliderat med huset där han satt. Ett 40-tal personer fick evakueras.

– Kraschen satte igång byggnadens sprinklersystem och orsakade vattenläckage. Det blev farligt för räddningsverkets personal att undersöka tåget eftersom spänningen fanns kvar i rälsen. Vattnet forsade ut ur byggnadens östra del och allt vatten i den delen av byggnaden är nu avstängd, säger Reima Roslöf till HBL.

Byggnaden undersöks nu för att utreda om det finns någon rasrisk.

- Tekniskt borde den här typens olycka vara omöjlig. När vagnar slits loss ska alla vagnars automatbromsar slå på. Vi vet inte varför det hände nu och Centralen för undersökning av olyckor kommer att undersöka kraschen, säger Ari Vanhanen, direktör för fjärrtrafiken, till HBL.

Resenärer på Helsingfors centralstation varnades via högtalarsystemet för det framrusande tåget innan det brakade in i väggen. Tåget styrdes in på ett otrafikerat pår för att minimera skador.

Ombord på tåget fanns en konduktör och två ur restaurangvagnens personal. Ingen kom dock till skada.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.