Lördag 13 Aug
Stockholm

100 000 döda i jordskredet

Barack Obama har lovat att bistå med hjälp - "snabbt och aggressivt".
1 av 12
Barack Obama har lovat att bistå med hjälp - "snabbt och aggressivt". Foto: Alex Brandon/AP/Scanpix
2 av 12
3 av 12
4 av 12
5 av 12
6 av 12
7 av 12
8 av 12
9 av 12
10 av 12
11 av 12
12 av 12

Dödsoffren efter det värsta jordskalvet på 200 år uppgår till över 100 000 människor enligt Haitis premiärminister.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

PORT-AU-PRINCE. Ett kraftigt jordskalv drabbade Haiti sent på tisdagskvällen svensk tid. Det ska vara det värsta som drabbat ön på 200 år.

Mer än hundratusen människor har dött som följd av skalvet, säger Haitis premiärminister Jean-Max Bellerive till CNN.

- Jag hoppas att det inte är sant. Jag hoppas att folk hann ta sig ut. Men så många, många byggnader och så många kvarter totalt förstörda, och i en del områden ser vi inte ens folk, så jag vet inte var de människorna kan vara, säger premiärminister Jean-Max Bellerive.

Skalvet inträffade knappt två mil utanför huvudstaden Port-au-Prince. Haitis första dam, Elisabeth Debrosse Delatour bekräftar att "större delen av Port-au-Prince har förstörts" och att många regeringsbyggnader har kollapsat. Presidenten, René Préval har dock klarat sig oskadd trots att presidentpalatset ska ha tagit skada.

– Det här är en katastrof av enorma proportioner för västra halvklotets fattigaste land, sa Haitis USA-ambassadör Raymond Alcide i natt.

Förödelsen ofattbar

En Reuters-journalist rapporterar att han sett dussintals döda och skadade människor i rasmassorna som låg och blockerade gatorna i huvudstaden efter skalvet.

AP-journalisten Jonathan Katz som bor i Port-au-Prince berättar att också för det härdade Haiti - ett land som ofta drabbas av naturkatastrofer - är förödelsen enorm och ofattbar.

- Sjukhusen kan inte ta emot alla offer. Vi kan bara be till Gud, säger Louis-Gerard Gilles, läkare och före detta politiker, som befinner sig ute på Port-au-Princes gator för att hjälpa överlevare.

7,3 på richterskalan

Den kraftiga jordbävning inträffade 15 kilometer sydväst om Port-au-Prince och cirka 14 mil öster om den haitiska staden Les Cyes.

Skalvet hade en magnitud på 7,3. Det följdes av flera kraftiga efterskalv.

Obama lovar hjälp

Byggnader och sjukhus har rasat och människor har begravts i massor av jord och bråte i och runt huvudstaden Port-au-Prince. Enligt en AP-journalist ska större delen av huvudstaden vara demolerad och bestå av rasmassor.

Också presidentpalatset och andra myndigheter har skadats. Liksom FN:s högkvarter för de fredsbevarande styrkor. Flera FN-soldater saknas.

USA:s president Barack Obama lovar en "snabb och aggressiv" insats för att rädda människoliv.

- För ett land och ett folk som inte är främmande för hårda tider och lidande känns den här tragedin som särskilt grym och obegriplig, sa Obama vid ett tal i Washington.

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.