Lördag 13 Aug
Stockholm

Nintendo till Greenpeace: Vi är visst gröna

Greenpeace anklagare Nintendo och Microsoft för att vara miljöbovar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Greenpeace har i rapporten "Guide to greener electronics" kritiserat Nintendo och Microsoft för att inte vara tillräckligt miljömedvetna i sina affärer.

Nintendo har till exempel åtagit sig att minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser med två procent per år jämfört med föregående år - men misslyckats.

I stället har de ökat sina utsläpp 2007 med 1,5 procent i jämförelse med 2006.

- Nintendo är usla på att hantera e-avfall, det vill säga elektronikskrot och trots att företaget sagt att de helt ska få bort PVC-plaster ur produktionen har de ännu inte ens en tidsplan för utfasningen, säger Svenska Greenpeaces Jesper Liveröd till Nyheter24.

Positivt - enligt Greenpeace - är dock att Nintendo utvecklat en energisnål adapter till DSi.

Men nu slår Nintendo tillbaka mot miljöorganisationen.

I ett uttalande säger sig tevespelsjätten ta sitt miljöansvar på stort allvar och att företaget jobbar aktivt med att spara energi genom att göra båda Nintendokonsoller energieffektiva och genom att använda noggrannt utvalda och tydligt varumärkta material för att underlätta återanvändningen av begagnade konsoller.

Bloggen Joystick hävdar att Greenpeaces kritik i stort sett gick ut på att Nintendo inte i tillräckligt hög utsträckning delade med sig av information om vad man gjort för miljön. Och Nintendo är nu - i ärlighetens namn - inte känt för att dela med sig av information, skriver Joystick.

Greenpeace avfärdar invändningen.

- Faktum är att rankningens jumboplats inte alls bara handlar om att Nintendo inte är tydliga med sin information. Naturligtvis är det många fler kriterier som gör att Nintendo är sämst av elektronikjättarna, med pinsamma 1.4 poäng av tio möjliga, säger Jesper Liveröd till Nyheter24.
 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.