1 av 2
- Foto: Vincent Thian/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: And Wong/AP/Scanpix

Kina kan hämnas på Google

Google har bestämt sig för att sluta censurera sin kinesiska sajt. Men Kina släpper inte på censuren. Och nu fruktar internetjätten den röda jättens hämnd.


PEKING. Google tillkännagav på onsdagen att man slutar censurera den kinesiska sökordstrafiken efter att hackare från Kina brutit sig in på människorättsaktivisters gmailkonton.

Google har nu höjt säkerheten på grund av risken för kinesiska repressalier och för att skydda kinesiska demokratiaktivister.

Större säkerhet

En ny adress till mejltjänsten Gmail antyder den nya kursen. Tjänstens dns-adress är numera inte längre "http" utan "https" - som står för "Hypertext Transfer Protocol Transfer Secure".

Men att Google inte längre tänker censurera den kinesiska trafiken rör inte Kina i ryggen. Folkrepubliken släpper inte på censuren.

Kina kan hämnas

IT-experter oroar sig för att Kina - om Google gör allvar av sitt hot och stänger google.cn - ska hämnas genom att stänga alla andra Googletjänster i landet.

Kina släppte på torsdagsmorgonen ett uttalande där man säger sig ta avstånd från hackare och landet säger sig självt vara utsatt för cyberattacker.

Men en regeringsföreträdare påminner samtidigt om företagens "sociala ansvar" utan att specifikt nämna Google.

Flykting från Sovjet

En källa till brittiska Guardian säger att Googles medgrundare Sergei Brin som har en bakgrund som flykting från Sovjetryssland varit pådrivande i internetjättens beslut att stoppa censuren i Kina.

- Han tog det väldigt personligt. Känslan av att någon skulle försöka förvandla Googles verktyg till verktyg för politisk övervakning är något han upplever som djupt förödmjukande, säger källan till Guardian.

"Reser allvarliga frågor"

USA:s utrikesminister Hillary Clinton har också satt ner foten.

- Vi har informerats om dessa anklagelser av Google och de reser mycket allvarliga frågor och oro. Vi har vänt oss till den kinesiska regeringen för en förklaring.

 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!