Lördag 20 Aug
Stockholm

Irans president: Forskarmordet genomfördes i "sionistisk stil"

Kärnfysikern professor Massoud Ali Mohammadi dog i ett attentat i veckan.
Kärnfysikern professor Massoud Ali Mohammadi dog i ett attentat i veckan. Foto:

Mahmoud Ahmadinejad anklagar Israel för mordet på kärnforskaren Massoud Ali Mohammadi tidigare i veckan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

TEHERAN. Nu har också Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, officiellt gått ut och beskyllt Israel för mordet på en av landets främsta kärnforskare.

- Mordet genomfördes i sionistisk stil, säger presidenten.

Kommentaren är Ahmadinejads första offentliga kommentar efter forskarmordet. Sedan tidigare har iranska regeringskällor pekat finger åt ärkefienderna USA och Israel - som i den iranska statsledningens begreppsvärld går under namnet "sionistregimen".

Det var i tisdags som den framstående kärnfysikern Massoud Ali-Mohammadi på väg hem sprängdes i luften av en sprängladdning som någon apterat på hans motorcykel.

I iranska mediekommentarer kallades Ali Mohammadi "hezbollahi" - en del av "Guds parti", det vill säga regimanhängare. Medan oppositionen å sin sida hävdar att Mohammadi varit motståndare till regimen och bland annat stått som undertecknare av ett upprop för oppositionen.

Det gör möjligen frågan om vem som egentligen haft ihjäl forskaren till en öppen affär. Men inte i regimens ögon.

- Vi kan se djupet av fiendens hat i mordet på universitetsprofessorn, säger Ahmadinejad till den statliga nyhetsbyrån ISNA.

- Sättet på vilken bomben planterats tyder på en sionistisk stil och de vill vara säkra på att Iran inte skulle avancera, fortsätter den iranske presidenten.

Massoud Ali Mohammadi begravdes i dag, torsdag, i Iran och hundratals hade samlats för att hedra kärnfysikern genom att ropa "död åt Amerika" och "död åt Israel", rapporterar iransk statsteve.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.