Kärnfysikern professor Massoud Ali Mohammadi dog i ett attentat i veckan.
Kärnfysikern professor Massoud Ali Mohammadi dog i ett attentat i veckan.

Irans president: Forskarmordet genomfördes i "sionistisk stil"

Mahmoud Ahmadinejad anklagar Israel för mordet på kärnforskaren Massoud Ali Mohammadi tidigare i veckan.


TEHERAN. Nu har också Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, officiellt gått ut och beskyllt Israel för mordet på en av landets främsta kärnforskare.

- Mordet genomfördes i sionistisk stil, säger presidenten.

Kommentaren är Ahmadinejads första offentliga kommentar efter forskarmordet. Sedan tidigare har iranska regeringskällor pekat finger åt ärkefienderna USA och Israel - som i den iranska statsledningens begreppsvärld går under namnet "sionistregimen".

Det var i tisdags som den framstående kärnfysikern Massoud Ali-Mohammadi på väg hem sprängdes i luften av en sprängladdning som någon apterat på hans motorcykel.

I iranska mediekommentarer kallades Ali Mohammadi "hezbollahi" - en del av "Guds parti", det vill säga regimanhängare. Medan oppositionen å sin sida hävdar att Mohammadi varit motståndare till regimen och bland annat stått som undertecknare av ett upprop för oppositionen.

Det gör möjligen frågan om vem som egentligen haft ihjäl forskaren till en öppen affär. Men inte i regimens ögon.

- Vi kan se djupet av fiendens hat i mordet på universitetsprofessorn, säger Ahmadinejad till den statliga nyhetsbyrån ISNA.

- Sättet på vilken bomben planterats tyder på en sionistisk stil och de vill vara säkra på att Iran inte skulle avancera, fortsätter den iranske presidenten.

Massoud Ali Mohammadi begravdes i dag, torsdag, i Iran och hundratals hade samlats för att hedra kärnfysikern genom att ropa "död åt Amerika" och "död åt Israel", rapporterar iransk statsteve.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp på attackrapporter

Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

2 timmar sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Polisen rapporterar om stöld, Vimmerby

2 timmar sedan
"Inbrott i butik i centrala Vimmerby.", skriver polisen på sin hemsida.