Lördag 24 Jul
Stockholm

Norska folket vill ha Gripen

70 procent av Aftonpostens läsare vill hellre köpa svenskt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

NORGE. Statsminister Fredrik Reinfeldt beklagade sig i går efter att Norge valt att slopa köpet av svenska JAS 39 Gripen.

– Det är naturligtvis ett bakslag för våra ambitioner att utveckla mer nordiska lösningar, som vi i grunden tror på, sa statsminister Fredrik Reinfeldt.

Och det håller det norska folket med om. När den norska tidningen Aftonposten frågade sina läsare om det var rätt att regeringen valde att det amerikanska F-35 före det svenska stridsflygplanet fick de ett starkt nej!

Av totalt 14 000 svar röstade nästan 10 000 att de hellre ville ha svenska Gripen. 70 procent svarade "vi borde valt svenskt", skriver Ny Teknik.

Norge vill stärka banden med USA

Enligt norges statsminister Jens Stoltenberg skulle beslutet inte vara politiskt. Det svenska planet var inte tillräckligt bra. Men för Jan Joel Andersson på utrikespolitiska institutet är det uppenbart att det norska valet handlar om politik. Han tror snarare att det var ett taktiskt drag att fördjupa relationerna med USA. "Men det här kan man ju inte säga högt för officiellt handlar det om en ren affärstransaktion."

– Det är ju inte bara ett flygplan, utan det är också en politisk relation som man väljer för årtionden framåt. Huruvida man uppfyller vissa krav eller inte är kanske mindre centralt, säger Jan Joel Andersson, enligt Ekot.

Video: Amerikanska F-35

Video: Svenska JAS 39 Gripen

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela