Torsdag 13 Maj
Stockholm

"Hjälpen till Haiti slås ut av konkurrens"

Hjälporganisationerna i Haiti anklagas för att konkurrera om positioner. Och sätta sina egna intressen främst. Inte haitiernas.
1 av 4
Hjälporganisationerna i Haiti anklagas för att konkurrera om positioner. Och sätta sina egna intressen främst. Inte haitiernas. Foto: Gerald Herbert/AP/Scanpix
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Hjälporganisationerna får tung kritik för att sjabbla bort biståndet till de behövande genom att sätta sina egna intressen främst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

PORT-AU-PRINCE. Biståndsorganisationerna som verkar i katastrofdrabbade Haiti får hård kritik av den mycket ansedda brittiska medicinska tidskriften The Lancet.

I en ledare anklagar Lancet biståndsorganisationerna på plats för att sätta sina egna intressen före offrens.

Positionskrig

De anklagas för att "kämpa om positioner" - det handlar om att hamna i offentlighetens strålkastare och få så mycket goodwill och finansiella medel till sin egen organisation som möjligt.

Som en konsekvens av det, menar Lancet, existerar ingen samordning. Hjälpinsatserna blir kaotiska.

- Frivilligorganisationer mobiliserar med rätta, men de trängs också kring positionering, alla hävdar att de gör mest för jordbävningens offer, skriver Lancet i ledaren.

Alla är spjutspets

Lancet nämner inga biståndsorganisationer vid namn - nästan samtliga har förlorat medarbetare i katastrofen - men tidningen ifrågasätter att många anser sig utgöra en spjutspets i hjälparbetet.

- Som vi bara alldeles för tydligt ser är situationen i Haiti kaotisk, nedslående och allt annat än samordnad. Hjälpinsatser på fältet är ibland tävlingsinriktade. Och samarbetet mellan olika organisationer fungerar dåligt.

- Också med mindre gräsrotsorganisationer som kan ha bättre nätverk i drabbade områden och därför kan verkställa nödhjälp med detsamma, skriver Lancet i sin ledare.

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela