Onsdag 12 Maj
Stockholm

Kina slår ifrån sig Googleattack

Förnekar att landet på något som helst sätt skulle vara inblandat i hackerattacken mot Google.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

PEKING. Konflikten mellan Kina och USA trappades upp under helgen efter att sökordsjätten Google hotat att lämna landet.

Det var i samband med en hackerattack mot Googles mejltjänst Gmail, där kinesiska människorättsaktivister fick sina mejlkonton hackade, som relationen spårade ur.

Google som hittills haft stora investeringar i Kina förklarade att man tänker sluta censurera den kinesiska delen av sin sajt - vilket Kina kräver - och hotade också med att lämna landet helt.

När nu också den amerikanske presidenten, Barack Obama, sagt att han är "oroad" över Googles anklagelser riktade mot Kina, har Peking gett svar på tal.

"Saknar all grund"

Den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua återger regimens uttalanden:

- Anklagelserna att den kinesiska regeringen skulle ha deltagit i någon cyberattack, direkt eller indirekt, saknar all grund och är ett försök att förtala Kina, säger en anonym företrädare för industri- och informationsdepartementet.

Och fortsätter med att försäkra att Kina tar avstånd från alla hackare.

- Vi tar avstånd från sådan verksamhet. Kinas inställning till internetsäkerhet är transparent och konsekvent, sa företrädaren och påpekade att också Kina drabbats av cyberattacker.

Därmed har konflikten ytterligare förstärkts sedan Kina tidigare reagerat kraftigt på USA:s utrikesminister Hillary Clintons uttalande om att Kinas sätt att hantera frihet på nätet var "skadlig" för de mellanstatliga relationerna.

- USA måste respektera fakta och sluta använda så kallad "internetfrihet" för att utan grund kritisera Kina, svarade då Ma Zhaoxu på kinesiska utrikesdepartementet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela