Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fokus på jobben i Obamas ödestal

1 av 3

Tim Sloan/AP/Scanpix

2 av 3

Tim Sloan/AP/Scanpix

3 av 3

Lee-Jin Man/AP/Scanpix

Nyheter | 28/01/2010 08:11

Höll sitt första state of the union-tal i natt.

I sitt allra första state of the union-tal fokuserade USA:s president Barack Obama främst på jobben och hur nya arbetstillfällen ska skapas.

– Arbete måste vara vårt huvudfokus under 2010, sa Obama och beskrev USA som en nation skakad av recession, finanskris och statsskulder.

Han poängterade att han aldrig sagt att den utlovade förändring han gick till val på skulle komma av sig själv eller vara enkel.

Obama tog också tydligt ställning för homosexuellas rättigheter när han sa att öppet homosexuella ska få tjänstgöra i den amerikanska armén - ett kontroversiellt budskap i USA.

– Vi måste leva upp till principen att alla är lika mycket värda, sa Obama.

Apropå Obamas sjukvårdsreform, ett av hans viktigaste vallöften och kanske det som är svårast att få igenom, lovade han att leverera till de som inte har tillräcklig sjukförsäkring.

– Jag kommer inte att vända de här amerikanerna ryggen och det borde inte personerna i den här kammaren heller göra, sa Obama med tydlig adress till de republikaner som kämpar emot reformen.