- Foto: Emilio Morenatti/AP/Scanpix

Norsk s-politiker vill ha burkaförbud

"Missbruk av religionen."


Debatten om burkaförbud har tagit fart i Sverige efter det franska lagförslaget. Både statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledare Mona Sahlin tog avstånd från burkan i en radiodebatt och sa att den är ett uttryck för kvinnoförtryck.

Men i Sverige vill inget av riksdagspartierna införa ett förbud.

I Norge vill däremot Lise Christoffersen, Arbeiderpartiets talesperson in invandringsfrågor, införa en lag mot burkan.

– Jag kan inte godta ett system där man så till den grad går in för att en kvinna ska vara mannens egendom, säger hon till Aftenposten.

Hon säger att ett förbud av burkan inte skulle bryta emot religionsfriheten eftersom burkan är ett "missbruk av religion".

Hon poängterar dock att åsikten än så länge är hennes och inte Arbeiderpartiets officiella hållning.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.