Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Han mördade Afghanistansvenskarna

Löjtnant Gunnar Andersson, 31, och kapten Johan Palmlöv, 28.

Löjtnant Gunnar Andersson, 31, och kapten Johan Palmlöv, 28.

Nyheter | 15/02/2010 08:31

Det här är "polisen" som sköt ihjäl de svenska officerarna kapten Johan Palmlöv och löjtnant Gunnar Andersson i Afghanistan.

MASAR-E SHARIF. Nematullah son Baro Dad heter han. Mannen som i en liten by utanför Masar-E-Sharif avlossade ett par dödande skottsalvor mot kapten Johan Palmlöv, löjtnant Gunnar Andersson och deras afghanske tolk.

- Fienden utnyttjar ungdomar och får dem att infiltrera polisen, säger polischef Sardar Mohammed Sultani till Expressen.

Nematullah son Baro Dad kommer från den närliggande byn Balkh och kände polischefen på polisstationen. Baro Dad var ofta där iklädd polisuniform, men var inte registrerad som polis.

Den unge mannen tros vara utskickad självmordsterrorist av talibanrebellerna.

- Mycket talar för att han var där för att spränga hela polisstationen och att attacken mot svenskarna bara var en slump, säger polischef Sultani till Expressen.

Ytterligare tre poliser är gripna och förhörs om sin eventuella inblandning i attentatet.

Nematullah son Baro Dads pappa har varit gripen men är nu försatt på fri fot.

- Han tyckte inte ens om sin son. Trots att pappan är mycket gammal hjälpte han aldrig till med att skaffa mat till hemmet, säger Sultani.