1 av 2
- Foto: Frp
2 av 2
- Foto: Faksimil Verdens Gang

Norsk politiker: Häng ut våldtäktsmän på affischer

Högerpopulistiska Fremskrittspartiet vill hänga ut sexförbrytare med namn och bild på stora plakat runt om i Oslo.


OSLO. Sylvi Listhaug är kommunalpolitiker för det högerpopulistiska Fremskrittspartiet (Frp) i den norska huvudstaden och socialborgarråd i Oslo.

Och hon är livrädd för att röra sig på stan.

- Jag törs inte gå ensam i centrala Oslo när det är mörkt och jag vill råda andra att inte gå på egen hand. Den som går själv gör det med ett visst mått av risk, säger Sylvi Listhaug.

Nu vill Frp-politikern hänga ut personer som dömts för överfallsvåldtäkter med namn och bild.

- Jag menar att omgivningen måste få besked om att vederbörande har begått en överfallsvåldtäkt. Bortsett från att bli mördad finns det inget värre än att bli våldtagen. Många flickor får resten av sina liv ödelagda, säger Sylvi Listhaug till Verdens Gang.

Enligt en granskning som tidningen Verdens Gang har gjort ökar antalet överfallsvåldtäkter i hela Norge. Mins 70 kvinnor har blivit utsatta för sexuella övergrepp på öppen gata under det senaste året.

- Det finns några notoriska våldtäktsförbrytare. Hänsynen till samhället måste väga tyngre än att de ska få vara anonyma, säger Sylvi Listhaug.

Listhaug vill hänga upp affischer på stan för att göra människor uppmärksamma på männen som våldtar. Hon kan också tänka sig att man använder sig av media för att nå ut med sexförbrytarnas namn och bild.

Men såväl polisen som det norksa advokatsamfundet och våldtäktsoffrens organisation avvisar Sylvi Listhaugs förslag.

- Jag tror inte att det här är den bästa metoden mot överfallsvåldtäkter. Polisen går inte ut med sådan information själv ens om domarna är offentliga. Jag har mer tilltro till forskningen och förebyggande verksamhet, säger Hanne Kristin Rohde, chef för våld- och sedlighetsroteln vid Oslopolisen, till VG.

Advokatsamfundet menar att utspelet är populistiskt.

- Den norska straffrättsprincipen är human och demokratisk och en avgjörande princip är att man gör rätt för sig när man sonar sitt straff, inte vid en form av offentlig uthängning, säger norska advokatsamfundets ordförande Berit Reiss-Andersen till VG.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!