Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Apple använder barnarbetare

- 01/03/2010, 10:53 -

Russell A Daniels/AP/Scanpix

Apple medger att deras datorer, Iphones och Ipods byggs av bland annat barnarbetare.

Minst elva 15-åriga barn upptäcktes under 2009 arbeta på fabriker som bygger Appleprodukter, de flesta av dem i Kina. Det avslöjar brittiska Telegraph.

Förutom i Kina har Apple också fabriker i Taiwan, Singapore, Filippinerna, Malaysia, Thailand, Tjeckien och USA.

Enligt Apple själva används dock inga barnarbetare längre - de har antingen blivit tillräckligt gamla eller jobbar inte kvar.

Apple har under många år kritiserats för att använda leverantörer där fabriksarbetarnas arbetsvillkor och arbetsmiljö är undermålig.

Så sent som förra veckan avslöjades att 62 arbetare på en fabrik som levererar till Apple och Nokia utsatts för det giftiga ämnet n-Hexan som förstör muskulaturen och skadar synen.

För ett år sedan tog en arbetare på en taiwanesisk underleverantör till Apple livet av sig efter att ha anklagats för att ha stulit en Iphoneprototyp.

Apple medger också i sin egen utredning att minst 55 av 102 fabriker som producerar Appleprodukter bryter mot reglerna om att anställda får jobba maximalt 60 timmar i veckan, skriver Telegraph. Bara 65 procent av fabrikerna betalade rätt löner till sina anställda och bara 61 procent följde reglerna för att förebygga arbetsskador.

Apple har krävt förbättringar och förändringar men samarbetar fortfarande tillsammans med samtliga underleverantörer och fabriker.