- Foto: Reed Saxon/AP/Scanpix

Liten pojke dirigerade flygtrafiken i USA

Inspelning avslöjar hur flygledarna låter barn ta över ansvaret.


Flygsäkerhet handlar mer och mer och antiterrorlagar och rigorösa kontroller av resenärerna. Men på JFK-flygplatsen i New York, en av de allra största flygplatserna i USA, brast kontrollen snarare i flygledartornet.

Den 17 februari i år lämnades nämligen makten i flygledartornet över till en liten pojke. Det avslöjas av inspelade samtal mellan flygledartornet och piloterna i ett antal flygplan.

– Jet blue 171, redo att lyfta, säger den lille pojken på inspelningen, enligt ABC News och fortsätter dialogen innan han skickar i väg nästa plan:

– MS 4-0-3, contact departure, adios amigos.

Under en längre period tilläts pojken styra över flygplan som skulle lyfta och landa utan att någon reagerade annat än roat.

Pojken har visat sig vara son till en av de anställda på flygplatsen och de inblandade tyckte att det hela var ett roligt skämt.

Men humorn delas inte av flygsäkerhetsbyrån FAA. De har inlett en utredning kring händelsen och tills vidare stängt av både flygledaren vars son tog över ansvaret samt flygledarens chef.

– Beteendet är oacceptabelt och uppvisar inte den professionalitet vi förväntar oss från våra anställda, säger FAA i ett uttalande, enligt ABC News.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!