Stockholm

Spionfall skakar Estland

Estland har fått sitt värsta spionfall sedan sovjettiden.


Läs mer

Estland har fått sitt allvarligaste spionfall sedan sovjettiden.

Förre chefen för försvarsdepartementets säkerhetsavdelning har gripits misstänkt för att ha lämnat hemliga uppgifter till främmande makt.

Enligt obekräftade uppgifter i estniska medier rör det sig om Ryssland.

Herman Simm greps i söndags. Han arbetade 1995-2006 vid försvarsdepartementet i Tallinn, där han bland annat var ansvarig för statens mest hemliga uppgifter.

– Det hela kom som en chock för oss. Vi är mycket oroade. Så långt jag vet är detta det allvarligast fallet i sitt slag hittills i Estland, säger Aari Lemmik som är presstaleskvinna vid försvarsdepartementet till TT.

Varken departementet eller riksåklagarens kontor vill ge några detaljer om misstankarna mot Simm.

Före 1995 arbetade han inom polisen och var mot slutet chef för rikspolisstyrelsen. Från 2006 till mars 2008 var han rådgivare till försvarsdepartementet och gick sedan i pension.

Även Simms hustru har gripits misstänkt för medhjälp till brottet.

Estland blev 2004 medlem av Nato. Den enhet på försvarsdepartementets som Herman Simm ledde handhade även Natohemligheter, uppger man vid departementet för TT.

– Jag tror att kommunikationslinjerna med våra Natopartners är öppna just nu, säger Aari Lemmik som inte vill ge några detaljer.

Försvarsminister Jaak Aaviksoo säger i ett uttalande för estnisk press att han djupt beklagar det som har hänt och att han arbetar tillsammans med säkerhetstjänsten för att undersöka omfattningen.(TT)

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.