Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Berlusconi hejdar spionrättegång

Nyheter | 03/12/2008 22:20

Premiärministern likställer flera vittnesmål med statshemligheter.

En domare i Milano sköt på onsdagen upp ett uppmärksammat spionmål där amerikanska och italienska agenter misstänks vara inblandade.

Anledningen är att Silvio Berlusconi skrivit ett brev till domstolen där han förklarar att flera vittnesuppgifter är statshemligheter.

Händelsen som står i centrum inträffade för fem år sedan när den terrormisstänkte Hassan Mustafa Osama Nasr kidnappades av amerikanska agenter i Milano och flögs till Egypten där han uppger att han torterats.

Kidnappningen retade de italienska myndigheterna, som själva misstänkte Nasr för terrorbrott, och åtal väcktes mot 26 amerikaner som alla misstänks tillhöra CIA och sju italienska agenter.

"Omöjligt att bevisa"

Berlusconi skrev i förra månaden till domstolen och sade att åklagaren kunde ställa frågor om själva kidnappningen. Men alla undersökningar om relationen till andra länders spionorganisationer skulle leda till att den italienska underrättelsetjänsten blev utfryst, enligt Berlusconi.

Enligt domaren är det i stort sett omöjligt att bevisa en kidnappning om sådana uppgifter beläggs med sekretess. Målet skjuts upp till mars nästa år, då en högre instans ska ta ställning till statens begäran att målet läggs ned.

TT / Peder Broberg

Skrivet av: