Kvinnlig spion hade sex med militärer

- 15/10/2008, 11:51 -

En kvinnlig nordkoreansk spion låg sig fram för att få hemlig information i Sydkorea.

En kvinnlig nordkoreansk spion dömdes på onsdagen till fem års fängelse för att ha använt sex för att komma över militära hemligheter i Sydkorea.

– Den åtalade använde sex för att närma sig soldater och agenter inom underrättelsetjänsten. Hon utförde spioneri under en lång tid förklädd till avhoppare, sade domaren Shin Yong-Seok. Hon närmade sig soldater och agenter inom underrättelsetjänsten. Hon utförde spioneri under en lång tid förklädd till avhoppare, sade domaren Shin Yong-Seok.

Won Jeong-hwa är 34 år gammal. Nu har hon blivit dömd till fem år i fängelse för att ha förfört sydkoreanska militärer med avsikten att lura ur dem information rapporterar BBC.

Hon hade specialiserat sig på att förföra officerare och i utbyte mot sex fick hon upplysningar om platsen för viktiga – men hemliga – militäranläggningar.

Hon har också blivit anklagad för att ha planerat att mörda underättelseagenter genom att använda förgiftade nålar – men planen genomfördes inte. Enligt utredarna var hon inblandad i två misslyckade mordförsök då sydkoreaner med koppling till landets underrättelseväsen skulle mördas med en förgiftad nål.

Nordkorea har förnekat att hon jobbat för dem och kallar henne för ”mänskligt avskum” enligt BBC.

Tydligen kom Won Jeong-hwa till Sydkorea 2001 – förklädd till nordkoreansk flykting. Genom Sydkoreas egen nationella säkerhetstjänst fick hon jobb som föreläsare på militäranläggningar. Hon skulle ge antikommunistiska föreläsningar för soldaterna enligt AFP.

Det var under sådana tillfällen som hon kontaktade officerare och sedan hade sex med dem i utbyte mot information.

Nordkorea påstår att hela historien är påhittad av Sydkorea som propaganda. Won Jeong-hwas styvfar är också gripen för spioneri.

Nord- och Sydkorea är formellt sett i krig med varandra sedan 1950. 1953 kom länderna överens om vapenvila och på senare år har relationerna dem emellan blivit bättre. (TT)

Skrivet av: