Måndag 17 Maj
Stockholm

Storbritannien kan förbjuda mefedron

1 av 2
Storbritanniens näringsminister Peter Mandelson lovar att regeringen nu ska agera skyndsamt för att förbjuda drogen.
2 av 2
Storbritanniens näringsminister Peter Mandelson lovar att regeringen nu ska agera skyndsamt för att förbjuda drogen. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix

Nätdrogen mefedron - "Meow Meow" - narkotikaklassades för drygt ett år sedan i Sverige. I Storbritannien utsågs den till "nya favoritdrogen" av hippa klubbmagasinet Mixmag. Men nu kan den vara på väg att förbjudas också där.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

LONDON. Den brittiska regeringens narkotikarådgivare ska den 29 mars utfärda en rekommendation om huruvida den populära nätdrogen mefedron - som nyligen kopplats samman med två tonåringars död - ska förbjudas.

– Vi vill agera skyndsamt, men det är viktigt att vi lyssnar på oberoende experters råd för att inte låta den organiserade brottsligheten utnyttja kryphål i lagen genom att gå över till likartade, analoga substanser, säger den brittiske inrikesministern, Alan Johnson.

I februari utsåg det trendiga klubbmagasinet Mixmag mefedron till "UK:s nya favoritdrog" och "Meow Meow" eller krabba, som den också kallas, har med massiv kraft intagit klubbscener och dansgolv runt om i Storbritannien.

– Vi borde allvarligt överväga att förbjuda mefedron, säger Mick Brookes från det brittiska lärarförbundet i ett uttalande på onsdagen.

Mefedron används som substitut för ecstasy eller kokain och dess effekter påminner om en blandning av de båda klassiska drogerna.

Den säljs på hundratals nätsajter - inte minst kinesiska - och är billig. Cirka 100 kronor per gram kostar den på nätet - och gatupriserna i Sverige, där den narkotikaklassades i maj 2009 - kan uppgå till uppemot sjuhundra kronor per gram.

Bland bieffekterna märks huvudvärk, svettningar, yrsel, högt blodtryck, halsbränna och näsblod. Drogen har dessutom kopplats ihop med ett antal dödsfall runt om i Europa.

– Nu när två mycket unga personer dött i samband med intag av drogen avser regeringen att titta på det här mycket, mycket skyndsamt, mycket noga och vi tänker ta itu med de åtgärder som krävs, säger Labourregeringens näringsminister Peter Mandelson till BBC.

Kommentera
Kopiera länk
Dela