1 av 2
Storbritanniens näringsminister Peter Mandelson lovar att regeringen nu ska agera skyndsamt för att förbjuda drogen.
2 av 2
Storbritanniens näringsminister Peter Mandelson lovar att regeringen nu ska agera skyndsamt för att förbjuda drogen. - Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix

Storbritannien kan förbjuda mefedron

Nätdrogen mefedron - "Meow Meow" - narkotikaklassades för drygt ett år sedan i Sverige. I Storbritannien utsågs den till "nya favoritdrogen" av hippa klubbmagasinet Mixmag. Men nu kan den vara på väg att förbjudas också där.


LONDON. Den brittiska regeringens narkotikarådgivare ska den 29 mars utfärda en rekommendation om huruvida den populära nätdrogen mefedron - som nyligen kopplats samman med två tonåringars död - ska förbjudas.

– Vi vill agera skyndsamt, men det är viktigt att vi lyssnar på oberoende experters råd för att inte låta den organiserade brottsligheten utnyttja kryphål i lagen genom att gå över till likartade, analoga substanser, säger den brittiske inrikesministern, Alan Johnson.

I februari utsåg det trendiga klubbmagasinet Mixmag mefedron till "UK:s nya favoritdrog" och "Meow Meow" eller krabba, som den också kallas, har med massiv kraft intagit klubbscener och dansgolv runt om i Storbritannien.

– Vi borde allvarligt överväga att förbjuda mefedron, säger Mick Brookes från det brittiska lärarförbundet i ett uttalande på onsdagen.

Mefedron används som substitut för ecstasy eller kokain och dess effekter påminner om en blandning av de båda klassiska drogerna.

Den säljs på hundratals nätsajter - inte minst kinesiska - och är billig. Cirka 100 kronor per gram kostar den på nätet - och gatupriserna i Sverige, där den narkotikaklassades i maj 2009 - kan uppgå till uppemot sjuhundra kronor per gram.

Bland bieffekterna märks huvudvärk, svettningar, yrsel, högt blodtryck, halsbränna och näsblod. Drogen har dessutom kopplats ihop med ett antal dödsfall runt om i Europa.

– Nu när två mycket unga personer dött i samband med intag av drogen avser regeringen att titta på det här mycket, mycket skyndsamt, mycket noga och vi tänker ta itu med de åtgärder som krävs, säger Labourregeringens näringsminister Peter Mandelson till BBC.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.